Home » What We Do » Green Building » Adaptive Reuse

Adaptive Reuse

Adaptive reuse is the reinvention of a space for another purpose. Vanderbilt has numerous adaptive reuse projects on campus:

The Commons Center

The Commons Center is a LEED-Gold Certified community dining, study, and recreational facility that was constructed on the site of the old Hill Center, which was partially demolished and partially renovated.  Approximately 75% of the materials were salvaged, recycled or sold. During this process, green space was added to Vanderbilt’s campus where a parking lot had previously been located.

The Commons Residence Halls / Photo by John Russell

New Houses at The Martha Rivers Ingram Commons at Vanderbilt (Crawford House, Hank Ingram House, Murray House, Stambaugh House, Sutherland House)

Five new LEED gold and silver-certified residential facilities were constructed to house incoming freshmen on The Ingram Commons campus where previously underutilized married-student housing had been located.

The Ingram Commons Historic Houses (East House, Gillette House, North House, West House, Memorial House)

Instead of being completely demolished and rebuilt anew, these five residence halls were significantly renovated while still retaining their original shell.

Library Archives

The library’s archival storage facility, originally constructed in 1910, was the former national headquarters and drying warehouse for US Tobacco Company and later, a clothing pattern manufacturing facility.  After acquiring the space Vanderbilt shelled out the the storage facility and equipped it with unique humidity and temperature parameters to ensure preservation and durability of contents.

Buttrick Hall Interior / Photo by Thompson Consultants

Buttrick Hall

Former biology laboratory space was renovated into lecture halls and office space for the College of Arts and Sciences Deans’ offices.

One Hundred Oaks

Vanderbilt invested millions in an extensive renovation of One Hundred Oaks in 2008. The bottom floor of the mall remains occupied by retail establishments. The upper floor of the facility is now used by Vanderbilt University Medical Center (VUMC) for clinics and administrative offices. This renovation has affected the surrounding neighborhood, revitalizing business establishments and drawing numerous visitors to the area.